dissabte, 9 de novembre del 2013

Anem a un funeral 2ª part (Tana Toraja, Indonèsia)



La música, la dansa i l'eufòria dels convidats marcaven els compassos de l'inici de la cerimònia junt amb l'arribada del convidat d'honor. Un grup d'homes joves, que carregava a les seves espatlles el taüt, van enfilar el difunt, no sense molt d'esforç, a la llotja principal. Ara que tothom ja estava al seu lloc era moment de començar.








Els amfitrions ens van explicar que el funeral s'allargaria aproximadament una setmana. Alguns convidats s'havien desplaçat un bon gruix de quilòmetres per poder fer acte de presència. Habitualment, aquestes cerimònies tenen lloc entre juliol i setembre perquè l'activitat en el camp és menor i, per tant, és més senzill que hom pugui deixar per uns dies les seves tasques diàries. Per altra banda, el fet d'aglutinar en una època de l'any aquestes celebracions, permet que les estructures de les llotges que es construeixen, expressament per aquesta finalitat, siguin aprofitades per diverses famílies.


Va arribar un dels moments culminants del dia, considerat pels toraja de vital importància, el sacrifici de búfals. Nosaltres no sabíem encara com reaccionaríem davant les imatges, i no estàvem segurs de voler-ho presenciar mentre que no deixàvem de qüestionar-nos la moralitat de l'assumpte. Si, en el ritus funerari toraja es sacrifiquen búfals, i com més poderós sigui el difunt i la família, més búfals es sacrifiquen. Segons els ancestres, aquest acte és el que permet el pas de la vida a la mort, facilitant la transició del difunt del món terrenal al celestial. Cal saber que el preu d'un búfal es mou entre 7.000 i 15.000€ en funció de la qualitat i la bellesa de l'animal (els més preuats són els albins), és per això que hi ha molts casos de famílies endeutades a raó dels funerals.




En el primer sacrifici els meus ulls no van poder sostenir la mirada i van girar cap a una altra banda, de seguida vaig entendre que el meu cos rebutjava presenciar-ho i el vaig respectar. Encara que l'acte és força sanguinari, ja que tallen el coll de l'animal, no es recreen en l'agonia, sinó que li procuren una mort ràpida, per una banda; per altra, un cop el búfal ha mort l’esquarteren (públicament) per portar la carn a la cuina, ja que durant els dies que durarà el funeral servirà per alimentar els centenars de convidats. Aquell dia se’n varen sacrificar quatre, però ens van dir que l’endemà seria el torn de seixanta búfals més. Se’ns confirmava així que el difunt realment era una persona important.



Ens vam quedar fins a l'hora de dinar, com que era el primer dia de la cerimònia la carn de búfal encara no estava feta així que no la vam poder tastar. Acomiadant-nos molt agraïts per tanta hospitalitat vam anar a buscar la moto per recórrer alguns dels laberíntics camins que es perden per entre les terres de Tana Toraja. Volíem veure què ve després de la cerimònia funeral.


Quan la celebració ha finalitzat la família enterra el difunt a les muntanyes que s'alcen entre els camps d'arròs, "entre el cel i la terra" diuen els ancestres. L'habitual és que es cavin fosses a les parets escarpades i s'hi introdueixin els taüts amb algunes pertinences. Els toraja creuen que un cop mort hom pot emportar-se béns materials a l'altra vida, així que és habitual deixar-hi alguns objectes per procurar-li una bona i còmoda vida al més enllà, com un televisor, per entretenir-se si el paradís és avorrit o bé ventiladors, per si hi fa calor. 



Arbre on s'enterren els nens que han mort abans de que els hi hagi sortit la primera dent.


Segons la tradició, el difunt, un cop celebrat el seu funeral es converteix en protector espiritual de la família, així que els toraja, que són molt supersticiosos, s'encarreguen que es senti ben cuidat. Les famílies més adinerades fins i tot encarreguen a un escultor una figura de fusta que representi el mort, el tau-tau. Temps enrere el tau-tau era col·locat en un balcó davant el taüt per materialitzar l'esperit protector. Avui, després que aquestes figures patissin varis saquejos, solen trobar-se dins les llars.




_________________________________________________________________________________

INFORMACIÓ PER AL VIATGER

ALLOTJAMENT
  • Wisma Maria és bàsic però està ben situat a Rantepao 132.000 IDR (10€) per una habitació doble amb lavabo privat (aigua freda) i amb esmorzar inclòs. 
IMPORTANT: si es va a la regió de Tana Toraja els mesos de juliol i agost es aconsellable reservar amb antelació. Nosaltres ens vam trobar a les 22:00 buscant allotjament perquè la majoria estaven plens i molts d'altres tenien preus altíssims.


MENJAR
  • Restaurant MAMBO una variada carta de menjars tan occidentals com locals amb uns preus per sota la mitja (15.000-20.000 IDR (1,2-1,5€) i una qualitat i servei destacable. WIFI gratuït. Es troba just davant del Wisma Maria GuestHouse al costat del camp de futbol. JL.  Dr. Ratulangi, 34.


TRANSPORT

Arribar a Rantepao (capital de la regió de Tana Toraja) és relativament fàcil si véns de l'aeroport internacional de Makassar, pots fer-ho amb bus de línia regular o bé amb taxi privat

  • Bus. Hi ha una estació de busos prop de l'aeroport (pots accedir-hi amb taxi) on surten busos nocturns cap a Rantepao. Preu entre 120.000 - 150.000 IDR (9-12€). Durada del trajecte 9-10 hores.
  • Taxi privat. Una molt bona opció si viatgeu un mínim de 4 persones es llogar un vehicle privat a la zona de recollida d'equipatge de l'aeroport. El preu 500.000-600.000 IDR (40-50€) per cotxe surt al mateix que anar amb bus, amb la gran diferencia que no has d'esperar a que surti el bus nocturn i t'estalvies el taxi fins a l'estació. Durada del trajecte 7-9 hores.
CONSELL: Si viatges sol o amb parella pots mirar de compartir el taxi  buscant altres viatgers a la terminal d'arribades, nosaltres així varem conèixer a la Lucía i l'Alberto.

ON HI HA FUNERALS?

La millor manera d'esbrinar on es celebrarà un funeral és per exemple preguntar algun dels llocs on es lloguen motos (60.000 IDR per dia (5€)) o bé observar si hi han construccións de bambú preparades per alguna celebració als petits pobles del costat de Rantepao.

MÉS INFORMACIÓ

Si voleu més informació sobre QUÈ VEURE i QUÈ FER a TANA TORAJA, les següents webs són bones referents:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada